„SALEZ GOTUJE” – NOWY PROJEKT EDUKACYJNY
SALEZ GOTUJE
projekt edukacyjny Zespołu Szkół Salezjańskich DON BOSCO we Wrocławiu
list dyrektora szkoły ks. Jerzego Babiaka do Rodziców [czytaj]
cel: zainteresowanie dzieci i młodzieży sztuką gotowania oraz pozytywne zmotywowanie do gotowania teraz i w przyszłości
intensywność: dwie sesje – jesienna i wiosenna
motto: „Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne”. (Alison Singh Gee)
miejsce: Szkoła Gotowania Culinary Solutions Bielany Wrocławskie, ul. Wrocławska 7
kierownik projektu: Oliwia Romanowicz olivia.romanowicz@salez-wroc.pl
grupa docelowa: uczniowie Szkoły Podstawowej klasy IV – VIII, Gimnazjum klasy III, LO klasy I-II
forma: prelekcja + warsztaty kulinarne + degustacja
prelekcja: podczas części teoretycznej poruszone zostaną następujące tematy
• właściwie zbilansowany obiad
• co z czym jeść, aby właściwie się najeść
• czym jest odżywienie na poziomie komórkowym
• co z czym jeść a czego nie jeść
• warzywa na 5!
• pożywny obiad w dobrym stylu
• aranżacja dań na talerzu
warsztaty: w trakcie części warsztatowej dzieci przygotują 2 dania (zupa oraz danie główne)
zupy (do wyboru przez klasę):
1. Zupa krem z warzyw sezonowych (krem z cukinii, krem ziemniaczano – porowy, krem pomidorowy, krem kalafiorowy, krem brokułowy, krem z białych warzyw, krem z pieczonych buraków) 2. Zupa tajska z makaronem ryżowym i mlekiem kokosowym 3. Zupa ogórkowa z komosą ryżową 4. Żurek z jajkiem 5. Dhal – indyjska zupa z soczewicy 6. Japońska zupa miso z makaronem udon 7. Chłodnik z botwinki 8. Barszcz ukraiński
dania główne (do wyboru przez klasę):
9. Risotto z szynką parmeńską, dynią i szałwią 10. Makaron warzywny z marchewką, cukinią, suszonymi pomidorami i czosnkiem 11. Makaron w bazyliowym pesto z sałatką z mieszanych sałat i ziołowym vinaigrette 12. Indyjskie warzywne curry z pilawem ryżowym 13. Makaron gryczany soba z krewetką, papryką, pak choi, sosem sojowym i kolendrą 14. Prowansalskie ratatouille z podpłomykiem 15. Makaron ryżowy z wołowiną po chińsku 16. Burger wegetariański z hummusem 17. Burger wołowy z colesławem 18. Pierogi ruskie i pierogi z dynią i ricottą 19. Chana masala – gulasz z cieciorką 20. Burritos z wołowiną 21. Polędwiczki wieprzowe z sosem słodko kwaśnym i warzywami 22. Falafel – marokańskie pulpeciki z soczewicy ze świeżymi warzywami i ostrym sosem pomidorowym
cena jednego warsztatu: 50 zł od osoby (prelekcja, warsztat gotowania 2 dań, konsumpcja); płatne u wychowawcy (do tygodnia przed terminem warsztatu)
zobowiązanie: każdy rodzic wraz z wpłatą przekazuje wychowawcy podpisaną zgodę [pobierz]
terminy: (wyjście z wychowawcą i opiekunem w dniu warsztatu po 3 lekcji; warsztat rozpoczyna się o godz. 11.45 i trwa 3 godziny)
data | klasa (wiek) |
25.10 | 4a (10 lat) |
26.10 | 7b (13 lat) |
31.10 | 1aL (16 lat) |
9.11 | 3bG (15 lat) |
14.11 | 8b (14 lat) |
15.11 | 7a (13 lat) |
21.11 | 6a (12 lat) |
22.11 | 3dG (15 lat) |
29.10 | 8a (14 lat) |
19.11 | 3cG (15 lat) |
20.11 | 5a (11 lat) |
30.11 | 2aL (17 lat) |
Historia – Salez gotuje:
FOTORELACJA – zobacz ➡️ nr 1 nr 2 nr 3 nr 4