„SALEZ GOTUJE” – NOWY PROJEKT EDUKACYJNY

SALEZ GOTUJE
projekt edukacyjny Zespołu Szkół Salezjańskich DON BOSCO we Wrocławiu

list dyrektora szkoły ks. Jerzego Babiaka do Rodziców [czytaj]

cel: zainteresowanie dzieci i młodzieży sztuką gotowania oraz pozytywne zmotywowanie do gotowania teraz i w przyszłości

intensywność: dwie sesje – jesienna i wiosenna

motto: „Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne”. (Alison Singh Gee)

miejsce: Szkoła Gotowania Culinary Solutions Bielany Wrocławskie, ul. Wrocławska 7

kierownik projektu: Oliwia Romanowicz olivia.romanowicz@salez-wroc.pl

grupa docelowa: uczniowie Szkoły Podstawowej klasy IV – VIII, Gimnazjum klasy III, LO klasy I-II

forma: prelekcja + warsztaty kulinarne + degustacja

prelekcja: podczas części teoretycznej poruszone zostaną następujące tematy
• właściwie zbilansowany obiad
• co z czym jeść, aby właściwie się najeść
• czym jest odżywienie na poziomie komórkowym
• co z czym jeść a czego nie jeść
• warzywa na 5!
• pożywny obiad w dobrym stylu
• aranżacja dań na talerzu

warsztaty: w trakcie części warsztatowej dzieci przygotują 2 dania (zupa oraz danie główne)

zupy (do wyboru przez klasę):
1. Zupa krem z warzyw sezonowych (krem z cukinii, krem ziemniaczano – porowy, krem pomidorowy, krem kalafiorowy, krem brokułowy, krem z białych warzyw, krem z pieczonych buraków) 2. Zupa tajska z makaronem ryżowym i mlekiem kokosowym 3. Zupa ogórkowa z komosą ryżową 4. Żurek z jajkiem 5. Dhal – indyjska zupa z soczewicy 6. Japońska zupa miso z makaronem udon 7. Chłodnik z botwinki 8. Barszcz ukraiński

dania główne (do wyboru przez klasę):
9. Risotto z szynką parmeńską, dynią i szałwią 10. Makaron warzywny z marchewką, cukinią, suszonymi pomidorami i czosnkiem 11. Makaron w bazyliowym pesto z sałatką z mieszanych sałat i ziołowym vinaigrette 12. Indyjskie warzywne curry z pilawem ryżowym 13. Makaron gryczany soba z krewetką, papryką, pak choi, sosem sojowym i kolendrą 14. Prowansalskie ratatouille z podpłomykiem 15. Makaron ryżowy z wołowiną po chińsku 16. Burger wegetariański z hummusem 17. Burger wołowy z colesławem 18. Pierogi ruskie i pierogi z dynią i ricottą 19. Chana masala – gulasz z cieciorką 20. Burritos z wołowiną 21. Polędwiczki wieprzowe z sosem słodko kwaśnym i warzywami 22. Falafel – marokańskie pulpeciki z soczewicy ze świeżymi warzywami i ostrym sosem pomidorowym

cena jednego warsztatu: 50 zł od osoby (prelekcja, warsztat gotowania 2 dań, konsumpcja); płatne u wychowawcy (do tygodnia przed terminem warsztatu)

zobowiązanie: każdy rodzic wraz z wpłatą przekazuje wychowawcy podpisaną zgodę [pobierz]

terminy: (wyjście z wychowawcą i opiekunem w dniu warsztatu po 3 lekcji; warsztat rozpoczyna się o godz. 11.45 i trwa 3 godziny)

data klasa (wiek)
25.10 4a (10 lat)
26.10 7b (13 lat)
31.10 1aL (16 lat)
9.11 3bG (15 lat)
14.11 8b (14 lat)
15.11 7a (13 lat)
21.11 6a (12 lat)
22.11 3dG (15 lat)
29.10 8a (14 lat)
19.11 3cG (15 lat)
20.11 5a (11 lat)
30.11 2aL (17 lat)

Historia – Salez gotuje:

FOTORELACJA – zobacz ➡️ nr 1  nr 2  nr 3  nr 4

 

 

 

FAN PAGE